Op bedevaart naar de Sint-Arnoldusbron

Een mens moet wat moeite doen om tijdens deze tweede lockdown een ietwat rustige wandelplek te vinden. Maar wie zoekt, die vindt.


En toch... Wanneer we ons omstreeks 11 uur aan de Sint-Arnolduskerk van Tiegem parkeren, blijkt dat er nog wandelaars op hetzelfde idee gekomen zijn. Het is een bizar fenomeen: op een novemberdag zoals deze zouden we in normale tijden hier quasi alleen zijn, maar vandaag lijkt iedereen besmet met het wandelvirus. Ik kan alleen maar hopen dat - eenmaal corona onder controle - er veel mensen blijven wandelen en bewegen. Niets zo goed voor lijf en leden als een dosis beweging in buitenlucht. Alleen jammer dat het momenteel op sommige plekken veel te druk is om gezellig te zijn.


Voor onze wandeling liet ik mij inspireren door de suggestieroute van Westtoer "Verrassende plekjes in Tiegem" op het wandelnetwerk "Land van Streuvels". Die was wel net iets te kort naar mijn smaak, maar dat is nu eenmaal het voordeel van wandelen met knooppunten: je kan de tocht net zo lang of zo kort maken als je zelf wil.


Tiegem is een landelijke deelgemeente van Anzegem. Ons knooppuntertje van vandaag biedt dan ook een variatie aan rustige straatjes, veldweggetjes en kerkwegels... veel kerkwegels. Hier dragen ze de herwaardering van de trage wegen hoog in het vaandel. We wandelen al lang én veel, maar we hebben nog nooit zoveel tegelpaden onder de voeten gekregen. Best wel tof.


Het eerste deel van de wandeling verkent het glooiende landschap ten zuiden van Tiegem en dan gaan we richting Hellebos. Het bos zelf is niet toegankelijk en is slechts een overblijfsel van de uitgestrekte wouden van weleer. Na een picknick in de grasberm met zicht op de hellingen vol perenbomen stappen we naar Tiegemberg


Doordat Tiegem vlakbij de Vlaamse Ardennen ligt, werd deze "berg" dikwijls opgenomen in grote wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen of Gent-Wevelgem. De tijd dat de flandriens hier over de kasseien denderden, ligt echter al een tijdje achter ons, want de weg is al zo'n zestig jaar geleden geasfalteerd. Maar de helling blijft er eentje dat elke wielertoerist op zijn of haar palmares wil hebben.


Bij de top vinden we ook Villa 't Vossenhol, de woning van kunstschilder Staf Stientjes. Tijdens de zomermaanden baatte hij de villa uit als zomercafé - zeg maar een pop-up avant la lettre - en maakte er een pleisterplek voor kunstenaars en schrijvers van. Onder hen Stijn Streuvels, schrijver van onder meer De Vlasschaard en De teloorgang van de Waterhoek.
De vlakte voor de Witte Bergmolen op de Tiegemberg werd zelfs als filmlocatie gebruikt voor de verfilming van De Vlasschaard.


En zo belanden we in het Sint-Arnolduspark, genoemd naar bisschop en Tiegemenaar Arnold van Soissons. In het domein bevindt zich een geneeskrachtige waterbron, waar in de 19de eeuw miraculeuze genezingen gebeurden. De bouw van een kapel en een bedevaartsoord konden dus niet uitblijven. Nu nog zie je sporen van de toen populaire cementen rotsen en grotten. Het park is vandaag nog altijd een aangename plek om te vertoeven met vijvers, bankjes en talrijke wandelpaden.



Na een bezoek aan de bron, de kapel en de Mariagrot zit onze "bedevaart" erop en wandelen wij via voetwegen verder terug naar de kerk. En daar duurt het niet lang vooraleer een andere pelgrim ons parkeerplekje dankbaar inneemt. Voor ons zit het erop, de wandelvitamientjes deden weer deugd. 


Nog een tip: kijk uit bij knooppunt 75 en mis het paadje richting knooppunt 76 niet. Anders heb je net zoals wij op het einde een pak meer dan 7,5 kilometer op de stappenteller staan 😁

Vertrek :  kerk Tiegem (gratis parkeren, 40-tal plaatsen)
Afstand :  7,5 km - lusvormig - licht glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  7,5/10 (half bewolkt, 13°C, 3Bft) - stilte 8,5/10

Route op het wandelnetwerk "Land van Steuvels".
Knooppunten : 33 - 32 - 31 - 52 - 51 - 53 - 54 - 46 - 47 - 48 - 41 - 42 - 43 - 75 - 76 - 77 - 78 - 90 - 87 - 88 - 84 - 83 - 82 - 85 - 86 - 79 - 80 - 81 - 37 - 36 - 33
Bankjes enkel in het park. Horeca aan de kerk.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld https://www.wandelknooppunt.be/nl)

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.



Reacties

Populaire posts