Wandelen langs de Zwalmbeek

Water staat vandaag centraal: niet alleen gaat een groot deel van de wandeling langs de Zwalmbeek, maar ook de regensluizen gaan regelmatig open. 


De dag start nochtans zonnig wanneer we de auto achterlaten op de weg tussen Paulatem en Sint-Maria-Latem. Een knip in de weg zorgt er immers voor dat we het geplande vertrekpunt aan de kerk van Sint-Maria-Latem niet kunnen bereiken, of dan toch niet met de auto. Niet erg, dan hebben we straks gewoon een paar kilometertjes extra op de teller staan.

De Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkerk... een mondvol.

Rustige straatjes slingeren zich door het landschap, af en toe komen we een groepje huizen tegen. Voor de rest veel gerooide akkers, geïnteresseerde koeien en een deugddoende stilte. De baantjes delen we alleen met wat andere wandelaars en wielrenners, in groep of solo. 
Naarmate we Munkzwalm naderen, wordt de rust jammer genoeg soms verstoord door auto's. Iets verder vinden we de verklaring: grote werkzaamheden aan de hoofdweg. Dus gelukkig geen blijvend fenomeen.


Voor wie onderweg nood heeft aan een oppeppertje.

Halverwege onze tocht stuiten we op de Zwalmmolen, die als watermolen al voor het eerst vermeld werd in 1040. Oorspronkelijk werd hier koren en lijnzaad gemalen, later diende hij ook voor het malen van cichorei, mais en tabak. In 1970 kwam een eind aan al dat malen. In 1990 kocht de Provincie Oost-Vlaanderen de molen, maar het was echter nog wachten tot 2010 voor de molen maalvaardig gerestaureerd werd. 


Iets verderop staat het voormalige sluiswachtershuisje, sinds 2016 een toeristisch onthaalpunt voor de Vlaamse Ardennen. Er staat ook een gedenksteen en wie goed kijkt ziet nog dat deze menhir in Balegemse steen opgedragen werd aan de grondlegger van het toerisme in de Vlaamse Ardennen, de schrijver en flamingant Omer Wattez. 


In het vroegere molenhuis zit Restaurant De Zwalmmolen, maar er is hier weinig beweging. Defintief gesloten, met vakantie of nog niet heropend sinds de uitbraak van corona? Wie zal het zeggen, want behalve een half vergaan menu aan de voordeur moeten we het zonder tekst en uitleg stellen. Jammer, want in het verleden was het hier goed zitten op het tuinterras.


Van hieruit volgen we het wandelpad langs de Zwalmbeek, bijna helemaal tot aan ons vertrekpunt. De Zwalm(beek) is een bijrivier van de Schelde en een van de belangrijkste waterlopen van de Vlaamse Ardennen. Als rivier is de Zwalm praktisch onbevaarbaar, maar er werd vroeger gretig gebruik gemaakt van het verval voor de bouw van watermolens, maar liefst dertien stuks. Vandaag zijn ze enkel nog een toeristische bezienswaardigheid of worden ze als horecazaak uitgebaat.


Nog even schuilen in de Vredeskapel

Dit is een schitterend stukje traject, ook al valt de regen bij momenten met bakken uit de hemel. Tot onze verrassing is de pop-upzomerbar Klein Zwitserland open. Een biertje drinken op het toffe terras aan de vijver van deze voormalige sluiswachterswoning is vandaag geen optie, maar in de schuur kunnen we wel schuilen. We trakteren onszelf op iets lekkers en krijgen daarbij al snel het gezelschap van een paar schapen en een zeer tamme én nieuwsgierige kalkoen. "Kalkoen op tafel" krijgt hier een totaal andere betekenis.

 

Daarna terug het wandelpad op en in Nederzwalm zoeken we terug de landweggetjes op die ons langzaam maar zeker door het glooiende landschap terugbrengen naar ons transport naar huis.

Wandelen in de Zwalmvallei, telkens weer een verademing.


Vertrek : in de omgeving van de kerk van Sint-Maria-Latem tussen knooppunten 8 en 87 (gratis parkeren)
Afstand :  9,4 km - lusvormig - (licht) glooiend
Mijn persoonlijke scores : algemeen :  8,5/10 (lbewolkt met buien, 18°C, windstil) - stilte : 8/10

Route op het wandelnetwerk Zwalmvallei.
Knooppunten : 8 - 9 - 4 - 3 - 2 - 1 - 68 - 5 - 6 - 7 - 10 - 11 - 88 - 87 - 8
Bankjes vooral in het tweede deel. Horeca onderweg.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld https://www.wandelknooppunt.be/nl )

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts