Buitenbeentje... Vitaminenkuur in Wortel

Wie herinnert zich het tv-programma Vlaanderen Vakantieland nog? Zelf kijk ik heel weinig televisie, maar dit was een programma waar ik telkens naar uitkeek. Zo herinnerde ik me vorige week plots een reportage over de Wortel-Kolonie in de Kempen, dicht bij de Nederlandse grens. 

Als iets me bijblijft, dan heeft dat een reden en na wat opzoekwerk wist ik weer waarom dit item was blijven hangen in mijn hersenkronkels : 400 hectare statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden en dat in een decor van rust en stilte. En dat is nog niet alles. Aansluitend vind je de Vallei van het Merkske, een grensoverschrijdend natuurgebied dat nog eens bijna 2000 hectare wandelplezier biedt. Grote delen van deze gebieden zijn erkend als stiltegebied... Voor ons kan dat tellen als kwaliteitslabel.

Eén van de vele vennen. We konden nog net een witte lepelaar spotten.

De Wortel-Kolonie werd in 1822 gesticht als Kolonie van Weldadigheid. Armen uit de stad werden naar de koloniën gestuurd en bewerkten het land in ruil voor een boerderijtje. Het project wilde niet echt lukken en de Belgische Revolutie in 1830 maakte er definitief een einde aan. De boerderijtjes werden in brand gestoken of bleven leeg staan. 

Tot in 1866 er in België een wet gestemd werd tegen landloperij... Waar deze vagebonden beter onderbrengen dan hier? Er werden witte gevangenisgebouwen opgetrokken om de landlopers in onder te brengen. Na een woelige geschiedenis werd de kolonie in 1993 opgedoekt doordat de wet tegen landloperij afgeschaft werd. Vandaag staan deze gebouwen er nog steeds. Ze werden verbouwd, extra beveiligd en doen nu dienst als gevangenis.
Binnenkort zullen de Koloniën wellicht erkend worden als Unesco Werelderfgoed, maar het prestigieuze European Heritage-label hebben ze onlangs al gekregen.

Warm welkom door de gastvrouw

Schitterende wandeldreven

De wandeling "Gevangen tussen grens en groen" (ooit terecht verkozen als wandeling van het jaar) vertrekt aan Bezoekerscentrum De Klapekster, een voormalige landlopersboerderij uitgebaat door vrijwilligers van Natuurpunt. Het is een zalig hapje-tapje-plekje om na de wandeling wat bij te praten.  Op de kaart staan er tot de verbeelding sprekende knabbelstokken en Wortelse Tongklevers. 
We ontdekken er trouwens dat Wortel de vijfde Kolonie van Weldadigheid was... Er is in deze buurt ook een zevende, die van Merksplas. Daar hebben ze zelfs een heus museum over de geschiedenis van de Koloniën. Reden dus om nog eens terug te komen.
Nog een kleine waarschuwing : door alle mooie zijpaadjes wordt de tocht al sneller langer dan voorzien.

Ik laat de foto's voor zich spreken ... 

De Landlopersbegraafplaats van Wortel-Kolonie : geen namen, maar nummers

Natuurgebied Het Merkse, gezamenlijk beheerd door Natuurpunt,
Agentschap voor Natuur & Bos en Staatsbosbeheer

Stukje oorlogsgeschiedenis

Zeg nu nog eens dat boskabouters niet bestaan

Wandelpaadjes à gogo

We zagen de regenbui al hangen

Ideaal gebied voor wilde kruiden

Gate to hiking heaven

Het Bootjesven

Dit is een wandeling naar ons hart : puur natuur!

Vertrek : Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel (gratis parkeren - 140 plaatsen)
Afstand : 12,5 km - lusvormig - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 9,5/10 (half bewolkt met af en toe lichte regen, 20°C) - stilte : 9,5/10

Route op het wandelnetwerk Kempense Kolonies (rood-witte borden met knooppunten) en netwerk Noord-Brabant (groen-gele borden met knooppunten).
Knooppunten : 1 - 18 - 17 - 16 - 21 - 22 - 23 - 24 - 12 - 10 - 9 - 7- 30 - 27 - 68 - 69 - 76 - 6 - 62 - 57 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1
Deze en andere routes vanuit het Bezoekerscentrum kan je o.a. terugvinden op:
Veel bankjes. Horeca aan vertrekpunt (beperkte openingsuren) en aan knooppunt 68 (Café In Holland).

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. 
Check voor je vertrekt een routeplanner:
of 

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts