Buitenbeentje... Rondje Sluis-Sint Anna ter Muiden

Tijdens mijn zomervakanties als kind aan de Belgische kust was het vaste prik : ieder jaar gingen we wel een dagje shoppen naar Sluis. Toen was dit nog écht het buitenland... De nodige voorraden "exotische" spullen werden dan ook gretig de grens overgesleurd.
Tot op vandaag vind ik het een gezellig stadje waar ik graag eens een paar uurtjes kom flaneren. Het gezellige centrum met de vele winkels, restaurants en cafés werkt echter als een magneet op dagjesmensen. Het zal je niet verbazen dat het mij al snel te druk wordt.


Mijn ideale recept voor een leuk dagje "Sluus" is dan ook vroeg komen ronddrentelen in de stad en dan een ontspannen wandeling maken. Verrassend mooi!

Na wat kuieren in de straatjes verlaten we het winkelcentrum via de Nieuwstraat. Ook al ken je de straatnamen hier niet, mijn oriëntatiepunt is altijd de gekende windkorenmolen De Brak. Nog even verder komen we aan de stadswallen. De eerste keer dat ik deze wandeling deed, was het even speuren naar de wandelknoopbordjes, maar wie zoekt, die vindt.


Het eerste stuk gaat langs de historische stadswallen van dit vestingsstadje. Meteen weg drukte. Mochten deze wallen kunnen spreken, dan zouden ze heel wat te vertellen hebben, want Sluis heeft er al een woelig verleden opzitten. En dan heb ik het niet over hordes toeristen. Nu wandelen we langs de vredige stadsgracht tot aan de restanten van de bekendste stadspoort, de Westpoort of beter gekend als de Steenen Beer. Of ook nog wel de Brugse Poort omdat ze in de 15de eeuw door Bruggelingen verwoest werd.


We lqaten de wallen even voor wat ze zijn en gaan langs het jaagpad van de Damsche Vaart (nee, geen schrijffout, de Hollanders moeten gewoon weer speciaal doen) en dan de Parmabrug over. Daar is het terug even druk wanneer twee fietsgroepen allemaal op de brug op de foto willen. Je kan ze geen ongelijk geven, het is dan ook een heel mooi plekje.


Nog even verder langs het jaagpad en dan komen we aan het minst mooie deel van de wandeling : langs een vrij grote baan stappen we naar Sint Anna ter Muide. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. In mijn ondervinding is het niet zo druk op deze weg en je loopt sowieso veilig gescheiden (paar meter) op een aparte wandelstrook.

Dit stuk is trouwens snel vergeten wanneer we het pittoreske stadje binnenwandelen. Met zijn circa vijftig inwoners is dit één van de kleinste stadjes van Nederland, maar in de middeleeuwen was het een belangrijke handelsvestiging als voorhaven van Brugge. Na de verzanding van de haven in de veertiende eeuw kwijnde de stad weg. Het is een plaatje! Niet voor niets is Sint Anna ter Muiden in zijn geheel tot beschermd stadsgezicht uitgeroepen. 


Nog even genieten van al dat moois en dan de polders in. De knooppunten brengen ons naar de Graaf Jansdijk, een "straat" met geschiedenis. Al in de negende eeuw beschermden dijken tegen de stormvloeden van de Noordzee en de Westerschelde. Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië, liet alle bestaande dijken verbinden tot één grote dijk die van Duinkerke tot Terneuzen liep. Zo zie je tot waar het zeewater vrij spel had in de middeleeuwen. Vandaag de dag heeft de dijk geen zeekerende functie meer. Op sommige plaatsen is hij zelfs volledig afgegraven. 


Gelukkig nu alleen maar een zee van ruimte... en stilte. Een eenzaam picknickbankje schreeuwt om wat gezelschap en daar voldoen we met plezier aan. 


We ruilen de dijk voor een leuke landweg en beland zo terug op de stadswallen, van oorsprong verdedigingsmuren, nu prachtig natuurgebied.


Zo'n aangename wandeling vraagt om een gepaste afsluiter. Maar in Sluis geen gebrek aan toffe horecazaken. Schol!


Vertrek : parking Toversluis, Nieuwstraat, Sluis (betalend parkeren: 3 euro per dag)
Afstand : 8,1 km - lusvormig - vlak 
Mijn persoonlijke scores : algemeen : 8/10 - stilte : 8/10

Route op het wandelnetwerk Grenzeloos Wandelen (Zeeland).
Knooppunten : 63 - 62 - 61 - 31 - 64 - 63
Vrij veel bankjes. Horeca in overvloed in Sluis.

De wandelnetwerken krijgen regelmatig een update. Check voor je vertrekt een routeplanner (bijvoorbeeld https://www.route.nl/)

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.



Reacties

Populaire posts