Buitenbeentje... Met Maartje naar de Biesbosch

Als kind had ik een abonnement op het Nederlandse stripweekblad Tina. Iedere week keek ik uit naar de nieuwe avonturen. Eén verhaal in het bijzonder is me altijd bijgebleven : Maartje in de Biesbos. Ooit wou ik dat mysterieuze natuurgebied wel eens met eigen ogen gaan zien.


Waar het allemaal mee begon

Ondertussen zijn we heel wat jaartjes en een paar bezoekjes aan de Biesbosch verder. Het Nationaal Park De Biesbosch is geen mysterie meer, maar de fascinatie blijft.


De Biesbosch is een uniek zoetwatergetijdengebied van ruim 7.800 hectare. Het strekt zich dan ook uit over twee provincies : Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Net zoals op vele andere plekken in Nederland is deze plek ontstaan door een eeuwenlange strijd tussen mens en water. 
Vandaag is het een perfecte plek om als rustzoeker te gaan wandelen, fietsen, varen en de rijke flora en fauna te gaan ontdekken. Maar ooit was het anders ... Oorspronkelijk was dit gebied een drassige riviermonding. Gaandeweg werden er dijken aangelegd en land gewonnen. Dijkbreuken waren schering en inslag. Midden in de nacht van 11 november 1421 was het goed raak : de Sint-Elisabethvloed veranderde in één nacht een gebied van 30.000 hectare in een binnenzee en duizenden mensen kwamen om het leven.

De Biesbosch dankt zijn naam aan de voormalige biezenvelden. De biezen werden in dikwijls barre omstandigheden geoogst en verwerkt tot onder andere stoelzittingen en manden.


Start je dagje met een bezoek aan één van de bezoekerscentra, waarvan het MuseumEiland mijn favoriet is. De architect van het gebouw is meermaals in de prijzen gevallen en helemaal terecht. Je komt er o.a. meer te weten over de rijke - en soms wrede - geschiedenis van de Biesbosch. Zo doken in de Tweede Wereldoorlog hier talloze mensen onder, want de Duitsers waagden zich niet in het onherbergzame gebied met eb en vloed.
Het museumcafé heeft trouwens een prachtig terras aan het water. Daarvoor alleen al zou je naar hier komen.

Het museum integreert perfect in het landschap


Ook een must : beleef de Biesbosch op het water. Aan het museum kan je inschepen op een fluisterboot en langs de wilgenbossen en groene oevers varen. De gids vertelt honderduit en met een beetje geluk zie je een bever (of dan toch de bewijzen van zijn aanwezigheid). Wij hadden dat geluk! En we kregen er nog een paar ijsvogels en een zeearend bovenop.
Je kan ook een kano, roeiboot of fluisterbootje huren en op eigen houtje de kronkelende kreekjes gaan ontdekken. Zo kom je echt tot in het hart van dit gebied en op plekjes waar je te voet of met de fiets niet kan komen.




Na zo'n boottochtje heb je wandel- en fietsmogelijkheden genoeg. Ook hier hebben ze knooppunten al ontdekt en daar kan je dus handig gebruik van maken. Voor routes kan je terecht op https://www.visitbrabant.com.
Maar je kan ook kiezen voor één van de door het park zelf uitgestippelde routes, bijvoorbeeld het Jantjespad van 8 kilometer die je met alle landschappen van de Biesbosch laat kennismaken. 



Heb je er de tijd voor, vertrek dan eens vanuit de verschillende bezoekerscentra. Of doe net zoals wij en kom een paar keren naar hier. Zo maak je kennis met telkens weer een ander stukje Biesbosch.
Vanuit Bezoekerscentrum Dordrecht maakten wij op een onweerachtige dag o.a. een ontspannen lusje van 8,5 km op het knooppuntennetwerk (26 - 25 - 93 - 92 - 20 - 28 - 93 - 28 - 92  - 20 - 26). 

Onweer op komst



Ook een leuke is het Griendmuseumpad van 5 km. Je laat je overzetten met een (betalend) pontje en gaat dan op ontdekking op onverharde paden. Tijdens deze wandeling kom je langs de Stenen Keet waar de griendwerkers vroeger overnachten. Wij lopen hier nu vrolijk rond te huppelen, maar deze arbeiders waren zes dagen per week van huis om te hakken, te zwoegen en met wilgentakken, riet en rijshout te zeulen.

Knaagwerk van een vakman

 

Welke tocht je ook doet, ze zijn allemaal meer dan moeite. Vergeet zeker je camera (en eventueel je verrekijker) niet en geniet van een dagje topnatuur!

Alle info op https://np-debiesbosch.
Ben je voor meerdere dagen in de streek, dan is het ook de moeite om :
➤ een wandeling of fietstocht te gaan maken in Kinderdijk (tip : zorg dat je er vroeg genoeg bent om de busladingen Japanse toeristen te vermijden)




➤ een stadsbezoekje te brengen aan Dordrecht (tip : neem eens de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden)


 

© 2020 Bouncing Kate - Alle rechten zijn voorbehouden.

Reacties

Populaire posts